Ad Code

Responsive Advertisement

Indus Valley Civilization all important questions and answer in English




1. What is the main characteristic of the Indus valley civilization was ?
A. Drainage system

2. What is the main occupation of the people of Indus valley civilization was ?
A. Agriculture

3. Which one of the following archaeologists initially discovered the Mohenjo-Daro site of  the Indus Valley Civilization ?
A. Rakhal Das Banerji

4. Which one of the following was not an Indus Valley Civilization site ?
A. Patliputras

5. Which one of the following elements of Hinduism were practiced in the Indus Valley Civilization ?
A. Cult of Shiva

6. Which of the following metals was not known to Indus Valley Civilization ?
A. Iron

7.  Nomad man started settling in which period ?
A. Neolithic age

8. The great bath of the Indus Valley Civilization was discovered in ?
A. Mohenjo-Daro

9. Which of the following is not a characteristic of the religion practiced by Harappan people ?
A. Nature worship

10. Which of the following Indus Valley sites is now in Pakistan ?
A. Harappa

11. The Harappan site showing evidence of two cultural phases Harappan and pre-Harappan, is ?
A. Kalibangan

12. The earliest evidence of silver in India is found in the  ?
A. Harappan culture

13. The period when men used both stones and copper tools is known as the   ?
A. Metal age

14. The Indus valley civilization is known as pre-aryan civilization because of the evidence of   ?
A. Script

15. Man passed from the food gathering stage to the food producing stage in the   ?
A. Neolithic age


Also Read :

16. The greatest invention of man in the Paleolithic age was  ?

Ans. Fire


17. The script of Indus Valley Civilization was   ?

Ans. Dravidian


18. The Indus Valley people knew the use of  ?

Ans. gold, silver, copper, bronze but not iron


19. Knowledge about the existence of which of the following animals is doubtful in the Indus valley civilization   ?

Ans. Cat


20. The Indus valley civilization belongs to the  ?

Ans. Neolithic age


21. Paleolithic remains have been discovered in   ?

Ans. Bellary


22. The script of the Harappan people consisted of  ?

Ans. A family of quasi - pictographic writings


23. Which of the following Harappan sites had a dock   ?

Ans. Lothal


24. Which of the following statements regarding Indus Valley Civilization is incorrect ?

Ans. Excavations at Lothal proved that the civilization was confined to Harappa and Mohenjo-Daro only


25. At which of the following places have excavations in recent years brought to light new evidence of Neolithic sites in India   ?

Ans. Harmen in Assam


26. Which of the following presents the most significant feature of Indus Valley Civilization ?

Ans. Burnt brick buildings


27. The figure of the god that was depicted in the seal of Indus Valley people is   ?

Ans. Pashupati


28. The remains of a wooden drain of the Indus Valley Civilization have been found at ?

Ans. Mohenjo-Daro


29. Which of the following Harappan sites are those not India  ?

Ans. Mohenjo-Daro and Harappa


30. Rice cultivation is associated with the Harappan site of ?

Ans. Lothal


31. Which of the following sites is associated with Harappan culture  ?

Ans. Lothal 


32. Which of the following is incorrect concerning Mohenjo-Daro ?

Ans. There was no drainage system


33. At which Harappan site have traces of a horse been found  ?

Ans. Surkotada


34. The Indus Valley people had trade relations with ?

Ans. Mesopotamia


35. Indus Valley Civilization was spread over ?

Ans. Sind, Punjab, Jammu & Kashmir, U.P., Rajasthan, Gujarat


36. The Indus Valley houses were built of  ?

Ans. Bricks


37. Indus Valley Civilization is also known as Harappan culture because ?

Ans. The most important evidence of the achievements of this civilization have been excavated from Harappa


38. The God with three heads and horns, surrounded by animals, represented on a seal from Mohenjo-Daro is said to be  ?

Ans. Pashupati


39. The Indus valley civilization flourished during ?

Ans. 3000-1500 B. C.


40. Which of the following animals were domesticated by the Harappans  ?

Ans. Buffalo, sheep, dog, pig


41. The Indus valley people worshiped ?

Ans. Mother Goddess


42. The tools and weapons of Harappan Civilization were mostly made of  ?

Ans. Copper and bronze


43. The main channels of our knowledge about the Indus Valley Civilization are ?

Ans. Archaeological excavations


44. There are similarities between the seals found at Mohenjo-Daro and  ?

Ans. Sumerian


45. The famous figure of a dancing girl found in the excavations of Harappa was made up of ?

Ans. Bronze


46. The great granary of the Indus Valley Civilization has been discovered at  ?

Ans. Harappa


47. Which of the following statements regarding the Indus Valley Civilization is not true ?

Ans. The Indus Valley people were not acquainted with the art of spinning and weaving


48. The Stone Age people had the first domestic   ?

Ans. Sheep 


49. Near the banks of which of the following rivers, the recent excavations have brought to light that Indus Valley Civilization percolated to far south ?

Ans. Krishna


50. Archaeological excavations have revealed remains of the stadium in   ?

Ans. Lothal





Post a Comment

0 Comments